Майбутнє крипто-платежів 2020

Команда Cryptotexty оганізувала крипто-сніданок, під час якого відвідувачі мали можливість поспілкуватися та особисто задати питання бізнес-аналітику проекту Paytomat Дмитру Баймуратову.

Дискусія видалася цікавою та захоплюючою, Дмитро проаналізував теперішній стан ринку криптовалют, а також зробив прогнози на майбутнє, зокрема на 2020 рік, адже на думку Дмитра у найближчі 2-3 роки відбудеться серйозна валютна криза, що створить передумови для пошуку альтернативних варіантів зберігання коштів і саме 2020 рік стане відправною точкою масового поширення крипто-платежів. Загалом, у теперішній час відбувається активне впровадження технології блокчейн всі сфери нашого життя. Все більше компаній приймають платежі в криптовалюті, завдяки чому мають перевагу над іншими, адже існує велика кількість власників криптовалют, які залюбки будуть платити своїми токенами.

Дмитро висловив свою думку щодо українських проектів Crypto Hryvnia та наголосив, що більш перспективним є саме той проект, який впроваджує Майк Чобанян. Перспектива даних проектів полягає у тому, що в майбутньому український уряд зможе використовувати національну криптовалюту як стабільну монету, а також для обміну криптовалюти на Crypto Hryvnia і навпаки.

Дмитро розповів, як саме нові клієнти можуть почати використовувати сервіси Paytomat для свого бізнесу та особистих потреб:

1. Для бізнесу (електронна комерція) – бажаючі можуть завантажити один із плагінів Paytomat. Paytomat пропонує плагін для WordPress, а також веб-панель, де можна зареєструватися та створювати рахунки-фактури для будь-якого клієнта. Також є можливість використовувати API для розробки веб-сайту, тоді програма буде вбудована у веб-сайт і в цьому випадку можна проводити платежі криптовалютою досить швидко. Розроблені спеціальні додатки для Android та iOS, а також статичний QR-код, який є mQR.

2. Для окремих клієнтів – гаманець Paytomat, який можна завантажити на мобільний пристрій та використовувати для проведення розрахунків криптовалютою у будь-яких місцях, де доступна дана послуга.

Гаманець Paytomat досить простий у користуванні. В майбутньому планується впровадження різних програм лояльності, головна стратегія заснована на тому, що зараз відбувається у просторі блокчейн,- це перехід від гаманця до ринку, адже основною метою є те, щоб користувач використовував виключно гаманець Paytomat і залишався в цьому гаманці назавжди. Це досягається тим, що доступними будуть не тільки платежі, завдяки яким можна відправити криптовалюту на будь-яку людину, але можна буде грати в ігри, торгувати всередині цього гаманця та інші корисні функції. Дана стратегія схожа на китайський WeChat але в крипто сфері.

Необхідно зазначити, що Paytomat – це єдиний гаманець, який одночасно підтримує як токени EOS, так і токени, побудовані на платформі EOS. Зараз Paytomat підтримує платежі у близько 10 криптовалютах (BTC, DASH, ETH, ZEN та ін.) і ця кількість постійно зростає. Крім того, у Paytomat впроваджені різні корисні функції: простий протокол гаманця, який можна використовувати для входу в централізований обмінник, що створений на платформі EOS. Не потрібно мати обліковий запис для входу на кожну біржу окремо, потрібно мати обліковий запис EOS, який синхронізує всі дані особистого балансу, що відображається в особистому обліковому записі, тобто можна з легкістю торгувати з гаманця Paytomat на біржах EOS. Кожного разу, при обробці замовлення, необхідно підтвердити його, сканувавши QR-коди, підписавши таким чином транзакцію. Отже, один гаманець надає безмежні можливості торгівлі криптовалютами у найзручніший спосіб.

Paytomat – це платформа побудована на основі EOS. Основними причинами використання саме EOS є швидкість транзакцій, зручність, надійність, велика кількість налаштувань дозволів, що дуже важливо при передачі управління користувачам. Дмитро наголошує на тому, що хоч розвиток EOS ще на ранній стадії, проте існує вже багато проектів побудованих з використанням цього блокчейну. Дмитро сподівається, що саме EOS долучиться до групи компаній на чолі з Microsoft, які створюють певну екосистему цифрової ідентичності, де люди, які не мають ідентичності, як в Африці, Південній Америці чи Південній Азії, можуть створити її, підтвердивши біометрією або будь-яким іншим способом, вони зможуть пов’язати її з правами власності, з сертифікатами, з будь-чим і саме цифрова ідентичність може бути однією з головних рішень, яка дозволить людям здійснювати транзакції без кордонів. Наприклад, особа може придбати нерухомістьу людини А і продати її людині B, транзакція буде записана на блокчейні, і всі побачать, хто є власником цієї нерухомості.

Дмитро висловив свою думку і щодо стейблкоінів. Це дійсно цікава концепція і вони мають справді конкретний випадок використання, адже якщо особа довіряє криптовалюті, але не на 100%, а десь на 20%, вона може просто перейти від Долара, Євро, Єни до стейблкоінів і з легкістю переключатися між стейблкоіном і Біткоіном або криптовалютою за своїм вибором. Якщо дана концепція буде реалізована в різних гаманцях, і якщо стейблкоіни будуть достатньо швидкими, щоб можна було проводити транзакції, це буде дійсно корисний юзкейс для спрощення переходу широких мас населення від паперових грошей до криптовалют.

Мова йшла і про правове регулювання крипто сфери у світі загалом та діяльності Paytomat у різних країнах. На думку Дмитра, регулювання сфери криптовалют може бути вирішене тільки урядами країн, проте перспективні проекти, які базуються на основі блокчейн чи фінтех, можуть впливати на рішення уряду. Адже, якщо буде створена велика спільнота людей або проектів, вони можуть запровадити щось дійсно масштабне разом з урядом, цим самим вплинувши на його політику та прийняті ним закони.

Одним з основних показників регулювання криптовалют є Японія, адже це країна номер один у плані економічного зростання, і тому, якщо уряд Японії планує повністю легалізувати Біткоін, це є дуже хорошим знаком. Також у багатьох інших країнах, як Швейцарія, можна оплачувати комунальні послуги та податки, використовуючи Біткоін. Багато країн, як Корея, незабаром повністю легалізують платежі у криптовалюті. До цього часу, Корея є однією з провідних країн, де сконцентрована найбільша кількість власників криптовалют, які володіють великою кількістю цифрових грошей, але не мають можливості їх витратити.

Правове регулювання діяльності Paytomat залежить від країни здійснення діяльності. Перед тим, як увійти на новий ринок, Paytomat співпрацює з юристами, з метою визначити рамки регулювання та можливі методи здійснення діяльності. У більшості європейських країн можна реалізувати подібну схему, як це працює в Україні, що є дійсно позитивним знаком. У США, наприклад, у будь-якій країні існує певний шлюз, який, в основному, є компанією, фінансовою установою або обмінником, який має ліцензію на транзакції між криптовалютою та фіатними грошима. Саме такі компанії стають дорожньою картою впровадження діяльності Paytomat у тій чи іншій країні. У деяких країнах, як в Індії, може існувати декілька таких шлюзів, які конкурують між собою та пропонують різні умови та плату за послуги.

Paytomat активно розширює межі своєї діяльності, нещодавно у США була підписана угода з Асоціацією ресторанів та Асоціацією нічного життя, які в основному охоплюють кожен бар, нічний клуб і всі ресторани в США в цілому, тому вони мають сотні тисяч клієнтів. Звісно, найперспективнішими є ринки, де зосереджена велика кількість власників криптовалют, а у випадку з США, якщо громадяни планують конвертувати криптовалюту в Долари, вони можуть зробити це на Coinbase, сплативши близько 20% податку. Щоб не платити цей податок, власники криптовалют повинні просто витрачати свої токени у місцях, де приймають платежі у цифровій валюті. Проте США – це один з ринків зі своєю особливістю. Другий тип ринків – де криптовалюта має невелике споживання, тому в основному існує велика кількість власників криптовалют: це Корея, Китай, також є багато перспективних країн, як Венесуела і Африка. Третій тип ринків –країни, де економіка є нестабільною, адже чим більш нестабільною є валюта тієї чи іншої країни, тим активнішим буде використання криптовалют.

Зі слів Дмитра можна зробити важливий висновок: власники бізнесу, які орієнтуються на американський ринок, повинні запроваджувати можливість оплати за товар чи послуги криптовалютою, що стане справжньою конкурентною перевагою.

Paytomat зробив крок у напрямку розвитку в Латинській Америці, створена активна спільнота, представники бізнесу у Венесуелі, які приймають криптовалюти з допомогою сервісу Paytomat. Paytomat запровадив систему віддаленого впровадження своїх послуг, через представників різних країн, регіональних лідерів, які прагнуть запровадити крипто-платежі у своїй країні та самостійно шукають клієнтів, представників бізнесу, створюють спільноту і потім отримують плату за свою діяльність.

На крипто-сніданку також зачепили тему ICO та його перспективи. Дмитро вважає, що ICO насправді є бульбашкою, адже багато невідомих людей отримували великі суми грошей, не маючи ні вайт пейпер, ні веб-сайту, ні достойного проекту. Було проведено безліч досліджень, які показують, що більшість ICO, близько 90% є аферою, тому що вони не мають у своїй основі жодного проекту. ICO можна порівняти з бульбашкою доткомів, яка існувала у період з 1995 по 2001 роки, тому що в той час було профінансовано велику кількість інтернет-компаній, які згодом збанкрутували, виявившись неефективними бізнес-моделями. Те ж саме відбудеться з CoinMarketCap, який перейде від 2 тис. токенів до 50 в наступні кілька років. ICO не щезне зовсім як метод збору грошей, проте переформатується та представлятиме нові перспективні проекти для сек’юріті токенів, але для утіліті токенів ICO вже вичерпало себе.

Проект Paytomat також проводив ICO кампанію, проте зупинив її, незважаючи на швидке досягнення софткап, через падіння ринку та зниження довіри до ICO у широких масах. У даний період усі, хто зацікавлені у Paytomat PTI токенах, можуть придбати їх на біржах, заснованих на платформі EOS.

Дізнатися більше про Paytomat можна на офіційних сторінках у соціальних мережах та веб-сайті, а щоб отримати швидку відповідь на питання, варто приєднатися до групи Paytomat у Телеграм.

mail

Author: Cryptotexty