Стейблкоїни — міст до децентралізованого майбутнього економіки?

Протягом року на крипторинку стейблкоїни стали класом активів, з яким пов’язують великі надії на довгоочікуване масове розповсюдження цифрових валют. Ці крипторесурси стали розглядатися як перспективний інструмент для пом’якшення волатильності, яка є чи не головною перешкодою на шляху до використання криптовалют в якості засобів повсякденних транзакцій для мільйонів споживачів. Інформацію про стейблкоїни стали масово висвітлювати у засобах масової інформації, а окремої уваги заслуговують такі заголовки, як «Святий Грааль криптовалют».

Переваги та недоліки стейблкоїнів

Великий успіх приходить з великою відповідальністю, в результаті чого виникає безліч гострих критичних зауважень. Як і будь-який інший важливий сектор в цій індустрії, простір стейблкоїнів є важливим ідеологічним полем битви для криптопуристів і криптопрагматиків. Модель, яка набула великої популярності на сьогоднішній день — а саме, стабільні монети, такі як Tether, — жертвують традиційними перевагами децентралізації. Прагматики вважають, що стейблкоїни можуть бути артефактами централізованої економіки та служити мостом між нинішньою економікою і її більш децентралізованим майбутнім.

 

Ерік Ервін, засновник і головний виконавчий директор фінансової компанії Reality Shares, резюмував цю ситуацію так:

Справжня цінність, яку стейблкоїни приносять в індустрію blockchain, полягає в тому, що вони надають реалістичне рішення для використання криптовалют в повсякденних транзакціях. При всіх обіцянках і галасу навколо біткойна і різних альткоїнів, стейблкоїни пропонують життєздатне рішення, оскільки будь-хто, хто використовував кредитну карту або зробив електронний переказ коштів, по суті вже використовував їх і може зрозуміти «електронні гроші».

Стейблкоїни пропонують зменшити час розрахунків з декількох днів до декількох секунд і видалити багатьох, якщо не всіх, посередників: мережі кредитних карт, платіжні системи, тощо. Незважаючи на функціональні переваги, велика частина криптоспільноти ніколи не закріпиться за будь-якою централізованою валютою, прив’язаною до долара США. За останні кілька місяців розробники, яке вирішили створювати життєздатні децентралізовані альтернативи, придумали безліч геніальних і складних проектів стабільних монет. Ці моделі або використовують інші цифрові активи в якості застави, або взагалі не забезпечені нічим, покладаючись натомість на алгоритмічні механізми стабілізації ціни.

Не варто й забувати про ситуацію з найпопулярнішим стейблкоїном Tether, який управляється централізовано. Це означає, що користувачі повинні довіряти компанії, яка керує активом. У той же час в угоді користувача Tether йдеться про те, що система не «гарантує право викупу або обміну Tethers за фіатні гроші».

Tether неохоче надав інформацію про стійкість резервів USD, що підтримують USDT. Поки Tether не надасть повну, неупереджену атестацію відповідності до долара США, проекту треба буде пройти довгий шлях для встановлення легітимності з інституційними організаціями.

Проте Tether має беззаперечну перевагу над його більш децентралізованими конкурентами: він уже давно на ринку, і капіталізація складає понад $1,5 млрд і загалом проект славиться відносно широким використанням. Це є підставою вважати його життєздатним і корисним.

 

Рафаель Делфін, керівник відділу досліджень в Brave New Coin, озвучує питання централізації:

Ми розглядаємо цей новий тип криптоактиву таким, що має велике значення для подальшого розвитку екосистеми. Я особисто схвалюю проекти, які будують стабільні протоколи, які охоплюють основні цінності біткоїн-децентралізації, алгоритмічної видачі та протиставлення цензурі.

 

Також є стейблкоїни, що прив’язані до інших криптовалют. Наприклад, Dai Stablecoin випускається і контролюється децентралізованою автономної організацією (DAO) під назвою «Maker». Незважаючи на те, що ціна Dai також відображає ціну до долара США, вона фактично підтримується ETH. Щоб отримати Dai, користувачам необхідно перевести ETH, який буде заблокований DAO. Система використовує децентралізований «оракул» подачі ціни для коригування значення вартості токена.

Нарешті, деякі розробники вважають за краще уникати прив’язки своїх стейблкоїнів до інших активів. Замість цього вони розробляють самопідтримувані моделі. Найвідоміший представник — Basis — це криптовалюта зі стабільним курсом і алгоритмом центрального банку, яка підтримує стабільність ціни через алгоритмічне налаштування кількості монет в обігу. Коли попит зростає, генерується додаткова кількість монет. Завдяки цьому, зростання пропозиції забезпечує зниження ціни. Коли попит падає, система викуповує монети з ринку, зменшуючи кількість монет в обігу. Це створює дефіцит і піднімає ціну.

Існуючі моделі стейблкоїнів являють спектр компромісів між функціональністю, масштабованістю і децентралізацією та пропонують різні рівні безпеки та вразливості до збоїв. Посилення конкуренції однозначно підштовхне більш життєздатні проекти на поверхню, і є надія, що в кінцевому підсумку на ринку з’являться рішення, які водночас будуть безпечними, масштабованими і децентралізованими.

Джерело: Cointelegraph

mail

Author: Katya Buyalska